NL | FR | EN
Home
2018 - Instagram
2017
2016
2015
2014
2013
Zoek Plant!
Plantenlijst
Plantenbeurzen
Foto's
Publicaties
Waar te bereiken
Bloemenwinkel
Betalingsmogelijkheden
Prijslijst aanvragen
Dahlia
Epimedium
 ·Foto's
 ·Info
Galanthus
Schaduwplanten

INFO

Bloeiseizoen

Er is wellicht geen andere groep vaste planten waarop men zo kan vertrouwen om uw tuin van kleur te voorzien van december tot april.

Wintervastheid

Zelfs al ondervinden de bloemen soms lichte schade van extreem streng winterweer, de planten zijn volledig winterhard en groeien en bloeien reeds meer dan 15 jaar in onze tuin.

Geduld

Jonge planten hebben wat tijd nodig om in de groei te geraken. Na enkele jaren kan je dan ten volle genieten van hun uitbundige bloei.
Jaar na jaar zullen ze dan aangroeien en mooier worden. Als ze tenminste niet verplant worden, iets waar Helleborus absoluut niet van houdt!

Onderverdeling

Van het standpunt van de tuinier bekeken kunnen we ze onderverdelen in drie grove groepen:
  • de orientalis hybriden, onze specialiteit en een goede gemakkelijke tuinplant, die er zijn in vele verschillende kleuren
  • de H. niger, de kerstroos, mooie plant die alleen goed groeit als hij het 100% naar zijn zin heeft
  • de minder bekende wilde soorten, die vaak niet goed presteren in de tuin.


Orientalis hybriden

Kleurdiversiteit

Deze zijn er in vele vormen en kleuren, gaande van zuiver wit over geel, abrikoos, zalmkleurig, roos, rood tot donker paars en grijs/blauw.
Kruisen en streng selecteren heeft planten opgeleverd met mooiere kleuren en betere bloemvormen en meer groeikracht.

Winterbloei combineren

Helleborussen zijn mooi te combineren met sneeuwklokjes en andere vroegbloeiende bosplanten en heesters: Hammamelis, Sarcococca,..

Standplaats

Orientalis hybriden groeien uit tot omvangrijke bossen en doen het best in een voedzame bosgrond, maar ze passen zich wel aan de meeste omstandigheden aan. Het blad blijft in de zomer het mooist als ze in volle schaduw geplant zijn. In de winter zijn de bloemen dan weer mooi als er wat zonlicht op valt, dit kan door ze bijvoorbeeld onder een bladverliezende heester te planten, zolang het er maar niet te droog is.

Verzorging

Helleborussen houden van voeding, wat extra voeding in de herfst draagt bij tot een stevige bloei. Wat betreft de grond hebben ze graag een vrij zware leemgrond maar ze doen het goed op de meeste grondsoorten. Enkel op een arme, droge en niet verijkte grond zullen ze wat problemen hebben. Hun standplaats mag vochtig zijn maar ze hebben een hekel aan natte voeten.
Helleborus wordt liefst niet verplant, als het toch noodzakelijk is, gebeurt het best in het voorjaar op het einde van de bloei. Het is dan belangrijk dat de verplante delen extra water krijgen bij droog weer van april tot juni of tot ze in de groei zijn. Verwijder begin december alle oude bladeren, zo komen de bloemen verhoudingsgewijs veel beter tot hun recht. Na de bloei maken de planten fris jong blad aan.

Problemen

Indien er natuurlijke zaailingen uitkomen is het best ze te verwijderen omdat ze meestal andere kleuren hebben dan de moederplant en deze kunnen overgroeien. Daardoor kan de indruk ontstaan dat ze van kleur veranderd zijn. Tevens kan de verwildering van zaailingen aanleiding geven tot bladvlekkenziekte (blackspot, zwarte vlekken op het jonge blad en bloem). Indien de planten aangetast worden door deze ziekte , raden wij aan de meest aangetaste planten te verwijderen en de anderen preventief te behandelen met een fungicide (schimmeldodend middel). In de zomer kan het wenselijk zijn om met een insecticide te sproeien ter bestrijding van bladluis en groene vlieg.

VERKOOP

Aanbod

Helleborussen worden in bloei verkocht.
Vanaf december zijn er witte orientalissen in bloei te koop.
Vanaf half januari tot eind februari is er de grootste keuze. Er zijn Helleborussen verkrijgbaar tot half april.

Verkoopsruimte

Onze planten worden verkocht in ruime potten in een grote serre zodat u tijdens het kiezen niet gehinderd wordt door het eventuele slechte weer. In deze serre is er ook vanaf 15 januari tot 1 maart een expositie van de mooiste variëteiten te bezoeken.

Tuin

Onze privé collectie is samen met andere voorjaarsbloeiende bosplanten opgeplant onder oude hazelaars en tussen hoge, wintergroene hagen. Deze tuin is steeds een bezoekje waard, bij vorstvrij weer, en geeft een goed beeld van de verscheidenheid en de mogelijkheden die Helleborussen bieden in de wintertuin.

Beschikbaarheid

Het kweken van mooie variëteiten Helleborus is een traag en geduldig werk. Soms raken één of meerdere variëteiten uitgeput. Meestal zijn deze het jaar erna terug beschikbaar. Wegens de grote verscheidenheid aan kleuren en vormen, is het raadzaam om zelf uw planten uit te kiezen. Wij doen geen postorder.

Opendeurdagen

Vanaf half januari tot half maart bij vorstvrij weer is de kwekerij en de Helleborus-serre toegankelijk tussen 9:00u tot 18:00u. Groepen zijn welkom, liefst na afspraak.

Kwekerij en Bloemenwinkel

Naast Helleborus hebben wij ook nog een groot assortiment vaste planten en een ruime, moderne bloemenwinkel.



OPENDEURWEEKENDS



Sneeuwklokjes
Vanaf half januari aanbod van bijzonder sneeuwklokjes, Adonis, Cyclamen, Helleborus en andere winterbloeiers. Collectietuin te bezichtigen bij vorstvrij weer.

Helleborus
Ruim aanbod bijzonder Helleborus hybriden en wilde species.
Van half januari tot half april.
Collectietuin te bezichtigen bij vorstvrij weer.


Epimedium en schaduwplanten
Unieke collectie Epimedium en schaduwplanten.
Collectietuin te bezichtigen in het voorjaar.


Dahliatuin
Modieuze en botanische Dahlia's.
Van half augustus tot einde oktober.